marți, 1 noiembrie 2011

Reţeta de suflet: O soprană, doi bucătari şi o piersică cu îngheţată

Pe când cânta (magistral!) în „Faust” sau „Pagliacci” pe scena Covent Garden din Londra (şi-n vreme ce avea o dulce „afacere de inimă” cu Philippe, Duce d'Orleans), Nellie Melba, soprana australiană care a cucerit lumea, nu se gândea nici o clipă că va da numele unui desert şi, mai ales, că va provoca serioase dispute între iluştrii istorici ai... gastronomiei. Conform Larousse Gastronomique (uriaşa enciclopedie a bucătărelilor din toate timpurile), în 1892, pe când soprana era invitată la un dineu organizat la Savory Hotel din Londra, celebrul bucătar francez

Auguste Escoffier a creat un desert anume pentru ea, combinând două îndrăgite fructe ale verii – piersicile şi zmeura – cu îngheţata de vanilie. Şi pentru că trebuia să poarte un nume – nu-i aşa? – i-a spus „Peach (piersică) Melba”. În acelaşi an, cu prilejul cinei de după premiera operei „Lohengrin” la Covent Garden, Escoffier aşază acest desert pe o aripă de lebedă, sculptată în gheaţă, turnând deasupra zahăr topit. Opt ani mai târziu, la Carlton Hotel, Escoffier creează o altă variantă, cu topping din jeleu de zmeură. După care lasă frâu liber imaginaţiei şi găteşte pentru ea variaţii la temă, folosind pere, caise şi jeleuri de fragi.
Se pare că australianca era o muză extraordinară şi, dacă ar fi fost compozitor, Escoffier i-ar fi dăruit, în loc de dulciuri, arii de operă. Cu toată această demonstraţie de creativitate culinară, un bucătar din Lumea Nouă, tocmai din San Francisco, îşi arogă şi el paternitatea asupra celebrului desert „Peach Melba”. Este vorba despre Victor Hirtzel, chef la St. Francis Hotel, care în 1910 pu­blică o culegere intitulată „Cartea de reţete şi meniuri de la Hotelul St. Francis”. El notează acest amănunt în cartea lui, fiind preluat mai târziu în volumul „Cine somptuoase la lumina gazului lampant, în San Francisco. Reţete pierdute, secrete culinare, oameni strălucitori, saloane şi restaurante fabuloase din Era de Aur”, semnat de Frances de Talavera Berger şi John Parke Custis. Posteritatea lui Hirtzel e mai puţin eclatantă decât cea a lui Escoffier. Dar chiar şi aşa, cu o paternitate nevalidată, America sărbătoreşte, pe 13 ianuarie, Ziua Naţională „Peach Melba”.

Publicat in Jurnalul National din 24 august 2011

Niciun comentariu: