Nu e propriu-zis o carte de bucate, dar nici ea nu este bucătăreasă. Însă nici grădinăreasă nu era şi cu toate acestea, pentru prima dată de la Eleanor Roosevelt încoace, a plantat chiar cu mâinile ei răsadurile subţiri de roşii şi de ardei, în grădina... Casei Albe.
Michelle Obama, Prima Doamnă a Americii, duce cum ştie ea mai bine campania pentru o alimentaţie sănătoasă a americanilor. L-a susţinut pe Jamie Oliver când s-a dus în Lumea Nouă ca să lupte cu obiceiurile culinare ale americanilor – cele care au dus la creşterea fără precedent a numărului de obezi în "ţara tuturor posibilităţilor”. Este vectorul de imagine – şi nu numai – al mişcării "Let's Move” şi nu pregetă să facă dimineaţa câteva mişcări de gimnastică, în şcoli sau în centrele oraşelor, alături de "popor”. Patronează summit-uri dedicate alimentaţiei sănătoase – marţi şi miercuri, la Chicago, a prezidat prima întâlnire anuală pe tema hranei sănătoase a mişcării "Let's Move”. Şi pentru că exemplul personal face cât zece discursuri, s-a dus în piaţă, ca tot omul, cu panerul în mână, şi a cumpărat câteva kilograme de fructe şi legume proaspete.
La Casa Albă, a transformat o bucată de pajişte în grădină de legume. Prima de la "Victory Garden”, pe care Eleanor Roosevelt a hotărât să o înfiinţeze la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Spune că a fost inspirată să facă asta de cele două fiice ale cuplului prezidenţial, Sasha şi Malia. "Ele sunt catalizatorii schimbărilor în comportamentul alimentar al familiei mele”, declară Michelle Obama. Şi speră că eforturile ei vor conduce la transformări rapide şi vizibile în sistemul alimentar american. Felul în care faci cumpărăturile, cât şi cum găteşti, cum şi cât mănânci – toate astea pot suferi schimbări majore, în direcţia bună.
Zilele trecute, Michelle Obama i-a anunţat pe americani că... le pregăteşte ceva. O carte de bucate. Şi nu numai de bucate. De fapt, reţetele nu sunt decât un simplu pretext. "American Grown: How the White House Kitchen Garden Inspires Families, Schools and Communities” va ieşi pe piaţă în aprilie 2012. Cartea spune povestea grădinii de la Casa Albă, a reţetelor pregătite din legumele, fructele şi condimentele cultivate acolo. Oferă idei şi resurse pentru familiile, şcolile şi comunităţile care vor să creeze astfel de grădini, oferă sugestii şi sprijin pentru pieţele fermierilor. În fine, se doreşte a fi sfetnicul potrivit pentru toţi cei care vor cu adevărat să facă mici modificări în stilul de viaţă, pentru a obţine rezultate pozitive pentru sănătate.
Articol publicat in editia online a Jurnalului National din 27 oct 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu