Sfatul pe care ni-l dă scriitoarea Cristina Mateescu atunci când vine vorba despre reţetele culinare cu miere este următorul: “Trataţi mierea cu grijă şi răbdare!”. Din această perspectivă, mierea nu este un simplu ingredient folosit la îndulcirea ceaiului sau ca un înlocuitor al zahărului în prepararea dulciurilor, ea putând fi, în acelaşi timp, o adevărată binecuvântare. “Dulce ca… mierea în bucate” (apărută la Editura Lumea Apicolă) este o carte cu un conţinut generos şi în acelaşi timp interesant, care nu-şi propune nici pe departe să epuizeze acest subiect, fiind o invitaţie deschisă tuturor către descoperirea unor gusturi şi abordări noi.
Un strop de miere
Reţetele numeroase cuprinse în acest volum îşi au originea în diversele culturi ale lumii, păstrându-se, în acelaşi timp, ingredientele originale. Cu siguranţă veţi rămâne surprinşi de ingeniozitatea reţetelor, întrucât doar câteva linguri de miere pot schimba cu totul gustul unui preparat. Închipuiţi-vă un pui rumen, proaspăt scos din cuptor, acoperit cu un strat generos de sos de lămâie şi miere. Sau o salată, o combinaţie uimitoare de pepene galben, brânză, roşii, sos de miere şi oţet balsamic… Sau, de ce nu, o băutură cu miere, lapte, iaurt şi suc de portocale, care îţi oferă energie pentru o zi mereu deosebită. Şi nu întâmplător, această băutură se numeşte “Ia-mă cu tine”.
Cremă de ciocolată cu miere
Ingrediente: 50 g ciocolată crocantă, 20 g unt, 200 ml lapte, un ou, două linguri de făină, 4 linguri de miere, un praf pudră de scorţişoară.
Preparare: Topiţi ciocolata şi untul pe baie de apă (bain-marie). Încălziţi laptele în care aţi pus pudra de scorţişoară. Când începe să se apropie de punctul de fierbere, adăugaţi amestecul de ciocolată-unt şi omogenizaţi. Bateţi oul ca pentru omletă, adăugaţi făina şi mierea. Turnaţi preparatul de ciocolată peste amestec, agitând încontinuu, apoi readuceţi pe foc foarte mic şi lăsaţi să se îngroaşe. Turnaţi în forme şi puneţi la frigider timp de circa o jumătate de zi înainte de a consuma.
Cartofi crocanţi cu miere
Ingrediente: 750 g cartofi mici, 4 linguri de ulei de măsline, o ceapă mică, 3 căţei de usturoi, 5 linguri de miere cremoasă, două linguri de pulpă de roşii, două linguriţe de rozmarin, două linguri de cimbru, sare marină, piper proaspăt măcinat, nucşoară măcinată.
Preparare: Se spală cartofii şi se taie în lungime. Se unge cu ulei o tavă şi se aşază cartofii cu partea bombată în jos. Se curăţă ceapa şi se toacă fin. Se curăţă şi se zdrobeşte usturoiul. Se rumenesc ceapa şi usturoiul în restul de ulei. Se adaugă apoi mierea, pulpa de roşii şi condimentele, se amestecă şi se asezonează cu sare, piper şi nucşoară. Se toarnă amestecul peste cartofi şi se lasă la cuptor circa 30 de minute. După 15 minute, cartofii se acoperă cu folie de aluminiu. Se servesc cu salată asezonată cu un sos acrişor.
Mic dejun “ia-mă cu tine”
Ingrediente: 45 ml (3 linguri) miere lichidă, 300 ml lapte, 300 ml iaurt natural, sucul de la două portocale.
Preparare: Puneţi toate ingredientele într-un mixer şi omogenizaţi bine. Serviţi după dorinţă peste cuburi de gheaţă.
Salată de roşii stil “apicultor”Ingrediente: 4 roşii, un pepene galben mic, 250 g brânză de oaie, două cepe albe mici; sosul: 4 linguri de miere de salcâm, 3 linguri de oţet balsamic alb, două linguri de ulei de măsline, sare, un amestec de piper măcinat.
Preparare: Se spală roşiile şi se taie în rondele. Se taie pepenele galben în două şi se scot filamentele şi seminţele. Se taie brânza în cubuleţe. Se spală cele două cepe albe şi se taie rondele. Ingredientele se aşază în farfurie. Pentru prepararea sosului, amestecaţi mierea de salcâm cu oţetul şi uleiul de măsline. Asezonaţi cu sare şi piper şi repartizaţi uniform peste salată. Presăraţi totul cu crutoane înmuiate în miere.
Prăjitură cu miere pentru ceai
Ingrediente: 225 g stafide, 75 g miere lichidă, 300 ml ceai tare proaspăt preparat, două ouă mari uşor bătute, 275 g făină de grâu integrală, 1⁄2 de linguriţă de amestec de mirodenii fin mărunţite (vanilie, scorţişoară, cuişoare), o lingură de praf de copt.
Preparare: Puneţi stafidele într-un vas. Dizolvaţi mierea în ceai şi puneţi amestecul peste stafide. Lăsaţi la macerat două ore. Adăugaţi ouăle în amestecul cu stafide. Cuptorul se preîncălzeşte la 180˚C, gradaţia 4. Se amestecă făina cu mirodeniile şi praful de copt şi se adaugă amestecul de stafide cu ceai şi miere. Transferaţi într-o formă bine unsă cu capacitatea de 900 g. Coaceţi timp de o oră şi zece minute pe un grătar şi serviţi tăiat felii alături de unt.
Sos de lămâie cu miere pentru pui la cuptor
Ingrediente: 1⁄4 ceaşcă de unt, 1⁄4 ceaşcă de suc de lămâie, 1⁄2 ceaşcă de miere.
Preparare: Cu un astfel de amestec se stropeşte puiul aflat la cuptor în timpul primei jumătăţi de oră de copt.
(reţete din “Dulce ca… mierea în bucate”)
Articol de Simona Chiriac
In Jurnalul National, Jurnalul de bucatarie din 19 martie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu